C3 SGS, GENERAL 01, Toronto City Hall.JP

C3 Specialty GlazingSolutions

C3 Specialty Glazing Solutions logo

C3 Specialty Glazing Solutions is committed to providing advanced, full-service solutions to building owners, managers, consultants, and general contractors in four primary service areas:   

 

  • Retrofit: C3 SGS will design and implement solutions to meet performance, technical and architectural requirements for façade retrofit needs. We specialize in retrofit on occupied buildings. We minimize costly disruption to tenants, thereby maximizing your return on investment. 

  • Structural Glass/ Custom Glazing Systems: With trends in design leaning towards uninterrupted site lines and use of ‘big glass’, often for building features such as podium applications, the C3 SGS team will work with industry partners to provide cost effective, enduring solutions to these structurally challenging applications.

  • New Construction: We leverage our strong design experience to provide value to clients on technically challenging installations, often involving custom design or unique materials. We have a proven record of providing creative design solutions to achieve the architectural vision for projects on a budget that makes sense for owners. We provide design/build design/assist services for unitized curtain wall, glass feature walls, and other new construction services.

  • Dynamic/ Electrochromic Glass: At the leading edge of industry advances, the application of dynamic/ electrochromic glass, a responsive glass, results in higher employee comfort and productivity while reducing energy costs for building owners.

Project:
Custom Structural Glass Wall Mohawk Racetrack, Milton

C3 completed the design, fabrication, and installation of a custom structural glass feature wall at the Mohawk Racetrack in Milton. C3 partnered with Woodbine Entertainment Group to complete a review of the original glazing system. When it was determined that the original system was structurally unsound, C3 was retained in a design assist role to develop options for replacement and was ultimately awarded the contract in mid-2017.

The project was scheduled to be completed primarily during the winter of 2017/2018 to limit disruption to ongoing racetrack activities. The project included removal of the existing glazing system, installation of a temporary weather wall to enable winter construction, and design, supply, and installation of the custom structural glass wall. The project also included retrofit of the perimeter mechanical, electrical, and sprinkler systems.

Construction commenced at the conclusion of racing season in the fall of 2017. On-time project delivery was essential so that the restaurant could be opened for the start of the 2018 season. The project was delivered on time and on budget.

C3 SGS, PROJECT, MOHAWK 03.JPG

Project:
Overcladding Retrofit at 60 Bloor

The deep building retrofit at 60 Bloor Street West, a 1970s-vintage, 300,000 sf office building at the landmark intersection of Bay and Bloor streets in Toronto, is at the leading edge of a trend towards large scale existing building retrofits in Canada. Morguard, in partnership with Ledcor Renew and C3 SGS, identified the potential for real value growth through a retrofit that includes significant mechanical and electrical upgrades, installation of a modern building envelope with over 35% greater daylight openings, and major upgrades to the building’s retail podium – all while the building is fully occupied. The project is targeting an energy use reduction of more than 25% and pursuing LEED EB:O&M Gold certification.

C3 was retained in a design build capacity by Ledcor to design and install a custom curtain wall to overclad the existing, single glazed system. The upper portion of the existing metal spandrel panels and the structural aluminum fins were removed from the exterior prior to the installation of the new unitized curtain wall. The new curtain wall was mechanically fastened to the existing vertical glazing spline.

On the interior, after installation of the new curtain wall, the original glass, backpan, and horizontal framing member at the vision glass sill were removed. Architectural metal closures were then installed over the original frame to provide a completely new aesthetic.

C3 SGS, PROJECT, 60 BLOOR 02.jpg